Warning: Undefined variable $literalseo_es in /usr/home/carloszanon.com/web/templates/top.php on line 55 Carlos Zanón - Noticias: Festival BCNegra 2019
24.01.2019
Festival BCNegra 2019

PORT APATXE

Com a espai físic, però també com a territori mental, el port és un dels elements que defineixen Barcelona i, per tant, la literatura negra que es fa en aquesta ciutat. El port i aquest mar que ens posa en contacte amb el món que s’estén a l’altra banda estimulen la fantasia i irradien una nostàlgia, una esperança que amara els llibres i també les persones que els escriuen i els llegeixen. Un port és territori franc, és com un espai al marge del món que coneixem, estrany, diferent, lliure. És el paisatge ideal per intercanviar, per barrejar-se i per deixar ofegar alegries i tristeses, revòlvers, hams, pedres i missatges dins d’ampolles. En un port es pot beure, estimar, comprar i vendre qualsevol cosa, des d’aparells de ràdio fins a identitats o passaports, i trobar-hi històries excèntriques, monstres, espies, músiques, sexe i gent que arriba o que marxa a la recerca d’un lloc on poder tornar a començar.

Port Apatxe reivindica tant John Ford com la creació francesa de l’imaginari del barri Xino barceloní, amb Jean Genet al capdavant. I tot això —des del western a l’apatxe parisenc, passant pel filtre del quinqui autòcton, orgullós, hortera i territorial—, ho reivindicarem a BCNegra 2019. Hi haurà molts ports on atracar: des de Marsella fins a Buenos Aires, des de València fins a Tànger, des de Londres fins a Alger... Taules literàries, viatges a bord de les Golondrinas, teatre, poemes des del cementiri d’Spoon River, rhythm and blues, llibres, personatges, pel·lícules i més de cent mirades al passat, el present i el futur de com explicar històries al voltant de la idea del Mal. Tot, amb el record, sempre protector i sempre present, de Paco Camarasa i un cartell de figures convidades que impressiona. Preneu-ne bona nota:

Nieves Abarca, John Banville, Jerónimo Andreu, Marc Artigau, Carlos Bassas del Rey, Rafael Barberán (Ralph Barby), Jordi Basté, Francisco Bescós, Òscar Broc, Mariètou Mbaye Biléoma (Ken Bugul), Núria Cadenes, Mohammed Moulessehoul (Yasmina Khadra), Joan Miquel Capell, Nacho Carretero, Pere Cervantes, Alfons Cervera, Alfred Crespo, Charles Cumming, Jordi Dausà, David Peace, Manuel Delgado, Cristina Fallarás, András Forgách, Eugenio Fuentes, Raquel Gámez, Otto Penzler, Esther García Llovet, Vicente Garrido, Àngels Gimeno (Ralph Barby), Francisco Javier Gómez (Lem Ryan), Itziar González, Rosa Montero, Victòria González, Antonio Lozano, Ferran Grau, Vladimir Hernández, Mick Herron, Toni Hill, Andreu Martin, Jordi Juan, Antonella Lattanzi, Luis Leante, Jordi Ledesma, Enrique Llamas, David Llorente, Antonio Lozano Sagrera, Jordi de Manuel, Bernard Minier, Agustín Martínez, Marc Moreno, Lisa McInerney, Claudia Piñeiro, Maribel Medina, Oriol Molas, Antonio Padilla, José Luis Muñoz, Dani Nel·lo, Benito Olmo, Santo Piazzese, Ferran Torrent, Francesc Puigpelat, Núria Queraltó, Carlos Quílez, Joan de Sagarra, Roberto Sánchez, Màrius Serra, Leïla Slimani, Flavio Soriga, Xavier Theros, François Thomazeau, Cathi Unsworth, Alberto Valle, Florencia Etcheves i Sergio Vera, a més dels molts col·laboradors i col·laboradores que han acceptat moderar les taules rodones d’enguany.

Carlos Zanón, comissari de BCNegra