Warning: Undefined variable $literalseo_es in /usr/home/carloszanon.com/web/templates/top.php on line 55 Carlos Zanón - Noticias: Festival BCNegra 2018
29.01.2018
Festival BCNegra 2018

Tretze: Gos petit mossega

Tretze, umm, enguany BCNegra arriba a l’edició número tretze. Algun problema en aquest sentit? Esperem que no, perquè més que un malefici a la vista, el que hi ha són raons de pes per acostar-se a una setmana que torna a convocar els amants del gènere a cavall entre els mesos de gener i febrer.

Paco Camarasa, fins ara ànima de la setmana, cedeix el despatx i la placa a un comissari nou. Però la cita d’enguany manté els objectius amb els quals va néixer: donar veu a uns autors que tornen, fidels, a la seva cita amb els addictes als crims de tinta. Qui s’acosti a BCNegra trobarà una presència destacada d’autors d’arreu del món. Enguany el focus s’amplia. I no només en sentit geogràfic, sinó també pel que fa a gèneres i disciplines. Perquè, a més de la narrativa, el món més negre s’expressa també de maneres que a alguns els poden semblar insòlites: de la poesia al cinema, passant pel còmic i la música.

Buscant apropar-se als barris, les activitats de BCNegra s’estendran a les biblioteques, que acolliran una rica oferta d’activitats, començant per l’exposició dedicada a Jordi Bernet, pare del mític Torpedo. Jaume Fuster i Manuel de Pedrolo estaran molt presents a BCNegra. I segur que tots dos tindrien molt a dir sobre un dels temes centrals de l’edició d’enguany: les múltiples cares que adopta l’assetjament (de gènere, a la xarxa, a l’escola…). Tindrem moltes ocasions per analitzar aquest fenomen i per veure com, sovint, el gos petit no només borda sinó que també mossega. Perquè, en la literatura negra, de vegades, no és sinó el posicionament del feble, de la víctima, de l’espectador de la injustícia a l’hora d’enfrontar-se als pinxos, als assetjadors, als més forts i poderosos, el que activa el motor narratiu de les històries. Segur que també coneix el tema de l’assetjament el guanyador del Premi Pepe Carvalho d’enguany, un James Ellroy que ha plasmat el món negrocriminal en unes novel·les brillants i a la vegada extremament obscures.

Comença l’any i torna a Barcelona una cita amb la millor literatura de gènere. Amb aquesta perspectiva, qui té por del número tretze? I és que, a BCNegra, el tretze és Ellroy, Winslow, Penny, Piñeiro, Padura, Polito & Thompson, Martín, Sanz, Carlotto, Madrid, Manchette, Fernández, Giménez Bartlett, Silva, Ripley, Llort, Salem, Mallo, Bernet, González-Harbour, Sajalín, Adenle, Luisgé Martin, Plana, Ibáñez, Del Árbol, Barcelo, McCausland, Cadenes, Ravelo, Litmajer, Frontera, Ferrari, Dirty Works, Herralde, Norma, Bcn Noire, Solana, Malvar, Villalonga, Benassar, Méndez, Nel·lo i la Barcelona Big Blues Band, Soto Ivars, Del Valle, Bosch, Varvello, Knox, Flint, Llorente, Niel, Dessaint, Kurkov, Parkes, Celestin, Tomasena, Gomara, Ledesma, Herrero, Paris, Vila-Sanjuán, Vázquez Sallés, Rey, Pastor, Tyras, Bárbulo, Mercero, Padilla, Valle, Pellejero, Álvarez, Oliver, Vallbona, Moreno, Virallonga, Subirana, Arcediano, Amils i Paco Camarasa.

Carlos Zanón, comissari de BCNegra